Haber

Üsküdar’da görme engelliler atıklarını ses sensörleri ile ayrıştırabilecek

Üsküdar’da görme engelliler atıklarını ses sensörleri ile ayrıştırabilecek

Üsküdar Belediyesi’nden görme engellilere özel geri dönüşüm merkezi

İstanbul Üsküdar Belediyesi tarafından hayata geçirilen görme engelli vatandaşlar için özel portatif atık toplama merkezi hizmete açıldı. Görme engelli vatandaşlar, sesle tepki veren sensörler ile atıklarının hangi atık kısmını bertaraf edebileceklerini öğrenecekler. Ayrıca atık bertaraf bölümlerine atık türleri Braille alfabesi ile yazılarak görme engelli vatandaşların atık türlerini seçmesi ve bertaraf etmesi sağlanmaktadır.

Üsküdar Belediyesi, Türkan Sabancı Görme Engelliler Ortaokulu’nda görme engelli vatandaşlar için taşınabilir atık toplama merkezini hizmete açtı. Bu proje ile görme engelli vatandaşlar geri dönüşüm atıklarını ayırt edip bertaraf edebilecek. Atık geri dönüşüm merkezindeki atık kısımlarda sesle tepki veren sensörler ve Braille alfabesi ile görme engelli vatandaşlar atık merkezinin bölümlerini tanıyarak atıklarını buna göre bertaraf edebilecek. Toplanan geri dönüştürülebilir atıklardan elde edilecek gelir ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara giyecek, gıda ve barınma yardımı, öğrencilere kırtasiye, giyecek ve burs imkanları, engelli vatandaşlar için gerekli donanım sağlanacaktır. Bu proje ile görme engelli bireylerin atık yönetimi sürecine en baştan dahil edilmesi hedeflenmektedir.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Üsküdar’da Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu’ndayız. Dünyada yaklaşık 35 milyon görme engelli var ki bu dünya ortalamasıdır. Bu da yaşayan ortalama insan sayısıdır. Tabii ki engelli vatandaşlarımızın yaşam koşullarını kolaylaştırmak, onlara konfor ve kaliteyi sağlamak adına herkes “Üsküdar Belediyesi olarak engeller konusunda çok işimiz var ama bu da yapılması gerekenlerden biri. En özel eserler” dedi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Sadece Türkiye’de değil dünyada görme engelli vatandaşlarımız için bu proje diye bir proje yok. Gördüğünüz gibi bu atık ayrıştırma merkezi artık bir ayrıştırma konteyneri. Engelli vatandaşlar buraya geliyor, bu konteynere cam koyuyorlar, Karton kağıt çöp veya metal veya tahta çöp varsa görme engelli ve normalde hangi gözüne atacağını bilemiyor. O yüzden sensörler yerleştirdik. Hakikat o sensörlere yaklaştığında eli ile yaklaştığında cam tarafından ses gelecek ve cam gözü olduğu yere fırlatacak.Bu sensörler sayesinde görme engelli vatandaşımız Gelen sese göre elindeki çöpü ilgili kutuya atacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu