Haber

Rekor Katılım Bekleniyor: YSK Yurtdışı Seçmen Sayısını Açıkladı

YSK, 14 Mayıs seçimleri için yurt dışı temsilcilik ve gümrüklerde oy kullanan seçmen sayısını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), gümrük kapıları ve dış temsilciliklerde 27 Nisan’da başlayan oy kullanma işlemi kapsamında 1 milyon 138 bin 743 seçmenin saat 13.00 itibariyle oy kullandığını açıkladı.

Yurt dışı temsilciliklerinde 9 Mayıs’a kadar, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00’ye kadar oy verme işlemi devam edecek.

2018 seçimlerinde 1.53 milyon kişi oy kullandı.

Oylar nasıl getirilecek?

9 Mayıs’ta yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Avrupa’da kullanılan oyların Türkiye’ye getirilmesi için THY’den 3 uçak kiralanacak.

Kiralanan uçağın kalkış noktası İstanbul Havalimanı olacak. Uçaklar, THY ve Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak belirlenecek rotayı takip edecek.

Uçakta, sandıkların taşınmasına eşlik etmek, sandıkların Sandık ve Taşıma Kurullarından teslim alınmasını sağlamak, uçağa yüklenmesini nezaret etmek ve Sandıklar, Ankara’daki Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’na gönderildi.

Uçakta Dışişleri Bakanlığı’nın görevlendireceği ‘diplomatik kurye’ ile YSK’nın görevlendireceği yeterli sayıda işçi bulunacak.

Oy Torbaları Transfer Komisyonu Başkan ve üyeleri, diplomatik kurye ve diğer görevliler İstanbul Havalimanı’nda kiralık uçağa binecek.

Uçaklar, Berlin, Kopenhag, Stockholm, Londra, Köln, Münih ve Lyon’da belirlenen noktalara iniş yapacak.

Gerekirse uçuş sayısı, belirlenen iniş noktaları ve güzergahlar değiştirilebilir.

Böylelikle Türkiye’ye gelecek oylar, kolluk kuvvetlerinin gözetiminde Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’na teslim edilecek. Basamaklarda ve heyetlerde görevli siyasi parti temsilcileri de gözlemci olarak katılabilecek.

golkoyhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu