Sağlık

Kurban Bayramında Nasıl Yemeliyiz?

Bayram gibi özel günlerde beslenme rutinimiz bozulabilir; Beslenmede karbonhidrat ve protein stabilitesinde sapmalar, şekerli besinlerin aşırı tüketimi olabilir. Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı Bilim Sıhhat Haber Ajansı ‘Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Beslenin’Haber köşe yazısında bu haftaki konu ‘Kurban Bayramı’nda Beslenme Önerileri’ oldu.

Kurban Bayramı ve Et Tüketimi

Diyetisyen Beyza Mekselyna, özellikle et tüketimi konusunda kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda isimsiz bilgiler verdi. Diyetisyen İsimsiz, Kurban Bayramı’nda beslenme denilince ilk konuşulan konunun et olduğu uyarısında bulunarak, bayram sabahına kavurma ile başlayacakları, yemeklerinde et ağırlıklı beslenecekleri uyardı.

Kurban eti kesilir kesilmez yenmemeli!

İsimsiz, “Belirtmek istediğim bahis, bayram sabahı kurban kesildikten sonra etin çabuk tüketilmemesi gerektiğidir. Hem yemek yapma hem de sindirim güçlüğü yaşayabiliriz. Mümkünse eti 1 gün dinlendirip o kadar tüketmenizi tavsiye ederim. Pişirme prosedüründen bahsedecek olursak, mangal yanında yüksek ısıda pişirmenin kanserojen etkisi olduğunu biliyoruz. Eti mangal yapacaksak önceden pişirip mangalda tekrar ısıtabiliriz veya çok yakın tutmamaya dikkat etmeliyiz. Mümkün olduğunca haşlama, fırınlama ve ızgara gibi sağlıklı formüllerle pişirilmeli ve saklanmalıdır.

Kurbanlık Saklama Koşulları Neler Olmalıdır?

Diyetisyen Mekeliyna Namesiz, kurbanlık etin saklanma koşullarına dikkati çekerek, “Saklama koşullarından bahsedecek olursak, etler iri parçalanmamalı, kuşbaşı kıyma gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerine konulmalı. buzdolabının dondurucu bölümünde veya derin dondurucuda saklanabilir. -2 derecede buzdolabında 7-10 gün, -18 derecede dondurucuda 3 ay gibi daha uzun süre saklanabilir.

Kalp Damar Hastaları Dikkat!

Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagillere fazladan yağ katılmaması gerektiğine işaret eden Untitled, şunları söyledi: “Kronik hastalığı olan kişiler mutlaka beslenmelerine dikkat etmelidir. Bu dönemde sakatat tüketimi arttığı için özellikle kalp damar hastalığı, siroz ve hiperkolesterolemisi olanlar sakatat tüketmemeli” dedi.

Günde 3 Litre Su İçin!

Diyetisyen Mekeliyna İsimsiz, Kurban Bayramı’nda yoğun bir protein alımı gerçekleşeceği ve hazmı zorlanacağı için günde 3 litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Sütlü Tatlılar Tüketin!

Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmez ikramı olan tatlılar konusunda da tekliflerde bulunan İsimsiz Diyetisyen, “Tatlı ve hamur işleri gibi zaafımız olan besinlerin aşırı tüketimi sağlık için risk faktörü olabiliyor. Özellikle şeker hastaları için tehlikeli olabilir. Tatlı tüketeceksek kalorisi düşük şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketebilirsiniz. Kronik bir hastalığımız varsa tatlıya, tatlıya hayır diyebilmek sağlığımız için çok önemli. Herkese sağlıklı ve mutlu bir bayram diliyorum” dedi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

kavak-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu