Haber

Kremlin: Gaz merkezi projesi Putin’in Türkiye ziyaretinde görüşülecek

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Şubat ayında yapılması planlanan Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama yaptı.

Reuters haber ajansının haberine göre Peskov, Putin’in ziyareti sırasında Türkiye’de kurulması planlanan ‘gaz merkezi’ ile ilgili görüşmeler yapmayı planladığını söyledi. Türkiye’den bir kaynak daha önce Reuters’e Rusya Devlet Başkanı’nın Türkiye ziyaretinin 12 Şubat’ta gerçekleşeceğini söylemişti.

‘PUTİN’İN ZİYARETİNE HAZIRLIKLAR YAPILIYOR’

Putin’in Türkiye’yi ne zaman ziyaret edeceği uzun zamandır merak konusuydu. Bu süreçte Kremlin’den yapılan açıklamalarda toplantı için hazırlıkların yapıldığı belirtildi ancak ziyaret için kesin bir tarih verilmedi. Son olarak Ocak ayının sonunda konuyla ilgili konuşan Rusya Başkan Yardımcısı Yuriy Ushakov, Başkan Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinin Şubat ayında gerçekleşeceğini duyurdu. Basın toplantısı düzenleyen Ushakov, Rusya lideri Putin’in Türkiye ziyaretinin şubat ayında yapılacağı haberinin sorulması üzerine “Evet, ziyaretin hazırlıkları yapılıyor” dedi.

TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA İDDİA EDİLEN ‘GAZ MERKEZİ’ ANLAŞMAZLIĞI

Öte yandan Reuters’in Eylül 2023’te Rusya’nın Türkiye’de gaz merkezi kurma planını bilen iki kaynağa dayandırdığı haberinde, merkezi kimin yöneteceği konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle planın ertelendiği iddia edilmişti.

Ajans’a konuşan projeyle ilgili bilgi sahibi iki kaynak, Moskova ile Ankara arasında gaz merkezini kimin kontrol edeceği konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle planda gecikmeler yaşandığını söyledi. Basına konuşma yetkisi olmadığı için adının paylaşılmasını istemeyen bir kaynak da, “İdari sorunlar var, merkezi kimin yöneteceği konusunda kavgalar var” dedi. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, aynı yılın Aralık ayında yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki gaz merkezi projesi 2024 yılında hayata geçirilebilir” değerlendirmesinde bulundu.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

avcilarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu