Haber

TÜRKİYE DEPREM HARİTASI: Fay hattı nerede? Türkiye’de fay hattı nereden geçiyor? Nerelerde deprem riski var?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem nedeniyle birçok vatandaş ülkemizdeki fay hatlarını merak ediyor ve haritalı bir şekilde sorgulanıyor. Bu noktada fay hattı nerede? Türkiye’de fay hattı nereden geçiyor? Soruları en çok araştırılan ve merak edilen sorular arasındadır. İşte TÜRKİYE DEPREM HARİTASI: Fay hattı nerede? Türkiye’de fay hattı nereden geçiyor? Nerelerde deprem riski var?

TÜRKİYE DEPREM HARİTASI

Afad Türkiye tarafından yayınlanan sarsıntı haritası aşağıdaki gibidir. Buna göre ülkemizde risk unsuru olabilecek kadar çok fay sınırı bulunmaktadır. Fay veya kırık, karşılıklı iki kıta sahanlığının birbirine sürtünerek hareket etmesi sonucu oluşan yapıya verilen addır. Böylece bir deprem oluşur.

TÜRKİYE’DE DEPREM RİSKİ ALTINDAKİ BÖLGELER

Türkiye’de sarsıntı riski taşıyan bölgeler risk seviyelerine göre ayrıştırılıyor. AFAD tarafından yayınlanan bu haritada birçok farklı riskli bölgeyi görmek mümkün. Risk bölgeleri, risk sırasına göre 1 ile 5 arasında değişmektedir.

1. Derece Riskli Bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

2. Derece Riskli Bölgeler

Tekirdağ, İstanbul (1. ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

3. Derece Riskli Bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara , Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az riskli alanlar:

Türkiye Sarsıntı Haritası’na göre deprem riskinin en düşük olduğu dördüncü ve beşinci kümede yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu