Haber

Son Dakika: YSK, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden adaylığına yapılan itirazları reddetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde adaylığına itiraz eden Uygun Parti, DEVA Parti ve Vatan Partisi’nin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunduğu dilekçeler değerlendirildi. Milyonlar merakla kararı beklerken, YSK Başkanı Ahmet Yener alınan kararı kameralar önünde açıkladı.

YSK DEĞERLENDİRİLMİŞ İTİRAZLAR

Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden adaylığına yapılan itirazları değerlendirdikten sonra oybirliğiyle reddedildiğimi belirtti. Yener, “Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığının önünde hiçbir engel yok” dedi. söz konusu.

YSK Lideri Yener’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Öncelikle Millet İttifakı’nın kendi partisinin adını kullanarak yaptığı itiraz değerlendirildi ve Millet Partisi’nin kullanılmaması talebinin oy çokluğuyla reddine karar verildi. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleriyle ilgili olarak seçim takvimindeki sürece göre Cumhurbaşkanı adayları Resmi Gazete’de ilan edildi, dün ve bugün yapılan çalışmalarda itirazlar değerlendirildi.

ERDOĞAN’IN ADAYLIĞINA ENGEL YOK

Süreksiz aday listesine Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Erdoğan’ın itirazları bulundu. Kurulumuz her üç adaya yapılan itirazları değerlendirmiş ve değerlendirme sonucunda 77, 101, 116 ve 6271 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu’nun 7’nci maddesi birlikte değerlendirilmiş ve değerlendirme sonucunda oy birliği ile karar verilmiştir. üç adayın da adaylığına yapılan itirazı reddetmek.

PROPAGANDA DÖNEMİ BAŞLIYOR

Kesin listelerin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, kurulun seçim takvimine göre cumhurbaşkanlığı seçimi propaganda dönemi yarın başlayacak.

İLK İTİRAZ İYİ BİR PARTİ YAPILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına ilk itiraz Yetkili Parti’den gelirken, parti kurmayları YSK’ya giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olması için itiraz dilekçesi verdi. Dilekçenin sunulmasından önce konuşan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “1982 Anayasası’nın ilk halindeki düzenleme ‘Kimse iki kez cumhurbaşkanı seçilemez’ şeklindedir. seçilemez.’ Yine aynı ifade Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nda yer alıyor. Bu değişiklikler yapılırken geçici bir maddeye yer verilmedi” dedi.

AK PARTİ’DEN FIRSAT’A CEVAP

İYİ Parti’nin ardından DEVA Parti ve Vatan Partisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına itiraz ederken, AK Parti tarafından yapılan açıklamalarda adaylığında bir sakınca bulunmadığı vurgulandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan emsal bir açıklama gelirken, açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde anayasa hukukunun temel ilkelerine, yorum usullerine, yasal belgelere ve dava konusuna uygun olarak aday gösterilmesinin ve Cumhurbaşkanı seçilmesinin önünde anayasal ve hukuki hiçbir engel bulunmamaktadır. -Anayasa Mahkemesi kanunu.Anayasa hükümleri siyasi hesaplarla veya anayasaya aykırı yorumlarla değişmez ve değiştirilemez.Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı adaylığı, 2023, Anayasa’nın yeni 101. maddesine göre ikinci adaylığıdır. “14 Mayıs 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmak anayasal hakkıdır. Bu hakkını kullanmasının önünde anayasal ve yasal bir engel yoktur. Üstelik bu hakkın kullanılması Anayasa güvencesi altındadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu