Haber

Mardin’in “Onur Günü” törenle kutlandı

Şehmus EDİS (MARDİN İGFA)
Mardin’in ulusal çaba periyodunda evvel İngilizlerin, daha sonra Fransız kumandan Norman önderliğindeki silahlı güçler tarafından işgal teşebbüsü direnerek engellemesinin günü olarak her yıl kutlanan “Onur Günü” resmi merasimle kutlandı.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen merasimde, Vali ve Büyükşehir Belediye Lider Vekili Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediyesi çelengini Atatürk Anıtı’na sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam merasimde Artuklu 21 Kasım Ortaokulu’nda öğretmen Aynur Orbay tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Orbay törende yaptığı konuşmada, , asırlardır farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapan Mardin’in tarihin her devrinde insanlığın odağındaki bir merkez olduğunu söyledi.

Geçmişten bu yana müsamaha kenti olarak anılan Mardin’in tarih boyunca birçok devlet tarafından işgal edilmek istediğini belirten Orbay, şunları lisana getirdi:

“Milli Gayret devrinde evvel İngilizler ayrılıkçı bir harekat başlatmak istemiş sonrasında 21 Kasım 1919’da Fransız Kumandan Norman önderliğinde silahlı güçler tarafından kentimize karşı işgal teşebbüsünde bulunulmuştur. Halkımızın feraset ve hamaseti, Fransızlara karşı büyük bir direnişe dönüşmüş ve bu kutlu direniş karşısında düşman askerleri kenti terk etmek zorunda kalmıştır. Ne memnun bize ki ulusal gayret devrinde kentimize yönelik her türlü tehdit ve işgal hayalleri, çok kısa bir müddette son bulmuş; kentteki kuşatma kan dökülmeden bertaraf edilmiştir. Mardin halkı, o sıkıntı günlerde vatan sevgisinden aldığı güçle ülkemizin birlik ve bütünlüğüne sahip çıkmış ve kentimizi düşmanlardan muhafazayı başarmıştır.”

Törene, 70. Mekanize Piyade Tugay Kumandanı Tuğgeneral Hikmet Yokarıbaş, Vilayet Jandarma Kumandanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, Vilayet Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, askeri ve mülki erkan, sivil toplum kuruluşları, birtakım siyasi partilerin temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu