Ekonomi

‘Karanlık ekran’: Özel bankalar KKM’den çıkış yolu arıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in KKM’nin kademeli olarak çekileceğini açıklamasının ardından bankalar harekete geçti.

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre;Kamu bankaları genel olarak siyasi faizin 3 puan üzerinde yüzde 28 faiz verirken, birçok özel banka da KKM’deki yeni giriş ekranını kapattı.

Kamu bankaları TL mevduata yüzde 37-38 faiz verirken, KKM’den dönen TL mevduata faiz oranı yüzde 43’e kadar çıkıyor.

TL mevduat faiz oranlarının yüzde 33’ten başladığı özel bankaların bir kısmı yeni KKM girişlerini kapattı.

Özel bankalarda KKM’den TL’ye çevrilen mevduatın faiz oranları yüzde 45’e kadar çıkıyor.

Yüzde 33 faiz uygulanan 1 milyon TL’lik mevduat sahibi 3 ay vadeyi tercih ederek ayda 29 bin TL alırken, KKM’den çıkıp parasını TL mevduata yatıran mevduat sahibi ise 3-ay vadeyi seçiyor. Aylık vadeyle aldığı 1 milyon TL karşılığında ayda yaklaşık 38 bin TL alıyor. alacak.

TL’YE DÖNÜŞÜM ORANI DÜŞÜK SEVİYEDE

Uzmanlar, KKM’ye girerken kazananların çıkarken de kazanmaya devam ettiğini vurguluyor.

Bankacılık kaynakları, Döviz Korumalı Mevduat hesaplarından para çekme oranının yüzde 20’yi aştığını, paranın önemli bir bölümünün döviz, altın ve hisse senedi yatırımlarına gittiğini söylüyor.

Kaynaklar, KKM hesaplarından TL’ye getiri oranının yüzde 8-9 seviyesinde kaldığını, bunun büyük bir kısmının yani yüzde 70 civarındaki kısmının KKM’de kalmaya devam ettiğine dikkat çekti.

20 MİLYAR TL AZALDI

Döviz korumalı mevduat (KKM) geçtiğimiz hafta yeniden düşüş yaşadı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bilgilerine göre KKM’nin büyüklüğü geçen hafta 20,3 milyar TL azalışla 3,35 trilyon TL olarak kaydedildi.

KKM’de bir önceki hafta dahil son iki haftadaki düşüş 60 milyar TL’ye ulaştı. Dolar bazında ise KKM’nin büyüklüğü 125,6 milyar dolardı.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN KKM AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV’de katıldığı programda KKM’den çıkış stratejilerinin olduğunu ve kademeli olarak ayrılacaklarının altını çizdi.

Bakan Şimşek, Türk Lirasını cazip hale getireceklerini belirterek, şöyle konuştu:

“KKM şu anda bir gerçek. Zamanla bu gerçeklikten çıkış stratejisini ortaya koyacağız. Mevduat sahiplerinin neşesi yerinde olsun. Onlar için önemli bir değişiklik yapmayacağız. Lira mevduatlarını cazip hale getirirken, ülkede makro-finansal istikrarı kalıcı hale getirirken, rezervlerimizi güçlendirirken farklı bir strateji izleyebiliriz. Bugün KKM prestijini sürdürmeye devam edecek. “Bankalara belirli konularda periyodik olarak rehberlik edecek makro ihtiyati bir çerçeve ortaya koyabiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu