Yaşam

Eski Mısırlılar Neden Kedilere Bu Kadar Takıntılıydı?

Eski Mısırlılar, her hayvana farklı nedenlerle saygı duyuyor ve tapıyorlardı. Örneğin, köpekler koruma ve avlanma yetenekleri çünkü pahalıydı. Ancak kedilerin tüm hayvanlardan farklı bir konumda olduğunu resim ve heykellerden görebiliyoruz.

Onlar için özel mezarlar yapıldı, değerli taşlarla süslendi, en lezzetli yemeklerle beslendi… Bu şanslı kediler, onu diğer hayvanlardan ayırırHangi ayrıcalıklara sahiptiler?

Kediye dönüşen bir tanrıçaları vardı: Bastet

Mısır mitolojisine göre tanrı ve tanrıçalar kendilerini farklı hayvanlara dönüştürme yeteneğine sahipti. Sadece bir tanrıça (Bastet), kedi olmanın gücü vardı. Per-Bast şehrinde güzel bir tapınak inşa edildi ve insanlar onun ihtişamının tadını çıkarmak için her yerden geldi. Bastet en özel tanrılardan biriydi.

Kediler, kraliyet ailesi düzeyinde lüks bir hayat yaşadılar.

Antik Mısırlılar; Kediler, yanlarında yaşayan insanlara iyi şans getirme yeteneğine sahiptir. büyülü yaratıklar olduğuna inanıyorlardı. Güçlü aileler bile onları onurlandırmak ve kraliyet ailesinin yediği yiyeceklerle beslemek için üzerlerine mücevher takardı.

Kediler öldüğünde mumyalanır ve yas belirtisi olarak kaşlarını kazırlardı. Kaşları düzelene kadar yas süreci devam ederdi. Onlar için öyle özel bir yerleri vardı ki;bir kediyi öldüren kişi ölüm cezasına çarptırılırdı.

Ayrıca eski Mısırlılar ilk evcil hayvan mezarlığı Yarattılar. Bu mezarlık yaklaşık 2.000 yaşındaydı ve büyük ölçüde dikkat çekici demir ve boncuklu tasmalar giyen kedilere sahipti.

Kedilerin özellikleri, tanrıların ve hükümdarlarınkine benziyordu.

Smithsonian’ın Washington, DC’deki Ulusal Asya Sanatı Müzesi’nde eski Mısır’daki kedilerin önemi üzerine 2018’de yapılan bir standa göre, bu hürmetin çoğu eski Mısırlıların, onların tanrılarının ve yöneticilerinin onurundan kaynaklanıyor. kedi benzeri nitelikler Çünkü sahip olduklarını sanıyorlar. Cunku kediler; Koruyucu, sadık ve besleyici olsalar da kavgacı, bağımsız ve şiddetli olabilirler.

Bu inanca ek olarak, kedilerin tehlikeli hayvanları yakalama yetenekleri de küçümsenemez.

Her meskenin küçük, tehlikeli hayvanlarla dolu olduğu bir zaman ve yerde yaşadığınızı hayal edin. her köşede yeni bir tehditpusuya yatmış: kil çömleklerde saklanan eşek arıları, depolanan tahılları bozan fareler, beşiklerin altında sürünen zehirli akrepler… Bu zamanda ve yerde, dünyayı bu küçük canavarlardan koruyabilecek bir yaratık vardı: kedi.

Artık evlerimizde aile üyeleri olarak yaşayan kediler, eski Mısır halkının hayat kurtaran yoldaşlarıydı. Minnettarlık duyguları o kadar yüksekti ki, kızlara “Mitt” (kedi) adı da dahil olmak üzere çocuklarına verdi. kedigillerin adıveriyorlardı.

Mısırlıların kedilere düşkünlüğünün dezavantajları da vardı.

Ancak birçok çalışma, bu saplantının her zaman iyi niyetli olmadığını ve eski Mısırlıların kedilere olan hayranlığının daha uğursuz bir yöne sahip olduğunukanıtları olduğunu iddia etti.

Muhtemelen yaklaşık MÖ 700’ün ortalarında insanlar yan yana gömülebiliyordu. milyonlarca kedi yavrusu öldürülecek ve mumyalanacakKendini üremeye adamış koca bir endüstri vardı.

Birlikte gömülmek üzere kedi yetiştirip öldürdükleri iddia ediliyor.

Scientific Reports’ta yayınlanan bir çalışmada, bilim adamları mumyalanmış hayvanların X-ışını mikro-CT taramasını gerçekleştirdiler. Araştırmacılar, sonuçların hayvanın varsayımlarından daha iyi olduğu sonucuna vardı. çok daha küçükve dediler:

“Ekranda gördüğümüzde, öldüğünde genç olduğunu biliyorduk. kastenBoynu kırılarak öldürüldü ve öldürüldüğünde 5 aylıktan küçüktü.”

Üstelik kedileri kurban etme uygulaması da alışılmadık bir durum değildi. Bu amaçla yetiştirilen kediler vardı ve endüstriyeldi. Maalesef, birlikte gömülmekBir kedi satın almanın neden bu kadar değerli olduğu tam olarak belli değil, ancak saygı ve tutku arasındaki ince çizgiyi aşmış görünüyorlar.

Kaynaklar: Live Science, National Geographic, Petfinder

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu