Haber

DSÖ: İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hastanelere saldırısı kabul edilemez

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne yönelik askeri müdahalesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirterek, “Hastaneler savaş alanı değildir” dedi.

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki hastaneleri hedef almaya devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İsrail’in hastanelere yönelik saldırılarına sert tepki gösterdi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, “Son 3 gündür Gazze’deki ölü ve yaralı sayısına ilişkin DSÖ’ye bilgi ulaşmaması, sağlık sisteminin işleyişini değerlendirmemizi zorlaştırıyor.” “Bildiğimiz tek şey Gazze’deki hastanelerin sadece dörtte birinin hastane olduğu. Şu anda 36 hastaneden 26’sı hasar veya yakıt bitmesi nedeniyle kapalı” dedi.

Bazı hastanelere hastaların, sağlık çalışanlarının ve ambulansların girip çıkamadığını belirten Ghebreyesus, “Doktorlar ve hemşireler kimin yaşayıp kimin öleceği konusunda imkansız kararlar vermek zorunda kalıyor. Gece boyunca yağan şiddetli yağmur, derme çatma kampları sular altında bıraktı ve Yerinden edilmiş insanların koşulları daha da kötüleşti.” söz konusu.

“Uluslararası insancıl hukuk uyarınca sağlık tesisleri, sağlık çalışanları, ambulanslar ve hastalar her türlü savaş eylemine karşı korunmalı ve garanti altına alınmalıdır.”

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne yönelik askeri müdahalesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Hastaneler savaş alanı değildir. İşçilerin ve hastaların güvenliği konusunda son derece kaygılıyız. Onları korumak her şeyden daha değerlidir. Sağlık Dünya Sağlık Örgütü Şifa Hastanesi’nin çalışanlarıyla iletişimi kopmuş ancak bir şey çok açık: Uluslararası insancıl hukuka göre sağlık tesisleri, sağlık çalışanları, ambulanslar ve hastalar her türlü savaşa karşı korunmalı ve garanti altına alınmalıdır. Askeri amaçlarla kullanıldığında ayrımcılık, tedbir ve orantılılık unsurlarının her zaman dikkate alınması gerekiyor. “Hastaların ve çalışanların güvenliğinin yanı sıra daha geniş toplumdaki sağlık sistemlerinin bütünlüğü de büyük önem taşıyor. Uluslararası insancıl hukuka saygı duyulması gerekiyor” dedi.

Bu hafta DSÖ çalışanlarından birinin kendisine “Su yok, yiyecek yok, elektrik yok. Sadece bombalama, bombalama, bombalama” dediğini belirten Ghebreyesus, “Uluslararası işçiler dün operasyonumuzu koordine etmek için geldi. Meslektaşlarımızla konuştum. Bu sabah Gazze’de. En acil ihtiyaçlar ateşkes, “Refah sınır kapısının her zaman açılması, insani yardım ve işçilerin güvenli bir şekilde hareket edebileceğini ve elektrik ve yakıt arzının geri yüklenmesi gerektiğini söylediler” dedi.

“Kamyonlara yardım yüklemek için kullandığımız forkliftin yakıtı bitti.”

Yardımların Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze Şeridi’ne getirilebildiğini ancak yakıt olmadan yardımların gitmesi gereken yere ulaştırılamayacağını belirten Ghebreyesus, “Pazartesi günü Gazze’de tırlara yardım yüklemek için kullandığımız forklift çalıştırıldı. Yakıt bitti. Gazze’deki telekomünikasyon sağlayıcıları önümüzdeki saatlerde yakıt ve elektrikten mahrum kalacak.” “Ağlarının kapatılacağını söyledi” dedi.

“Günde en az 120 bin litre yakıta ihtiyaç var”

Bugün erken saatlerde Gazze’ye 23 bin litre akaryakıt girdiğini belirten Ghebreyesus, “Ancak İsrail bu kamyonun kullanımını sadece Refah’tan gelen yardım taşımakla sınırladı. Hastane jeneratörlerini, ambulansları, hastane jeneratörlerini çalıştırmak için günde en az 120 bin litre yakıt kullanıldı. tuzdan arındırma tesisleri, kanalizasyon arıtma tesisleri ve telekomünikasyon.” “Litrelerce yakıta ihtiyaç var” dedi. – CENEVRE

kadinhanihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu