Ekonomi

AK Partili Resul Kurt: Deprem bölgesine çok önemli ödenek ayrıldı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2024 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2022 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi ile Sayıştay raporlarına ilişkin görüşmeler sürüyor.

İYİ Parti Küme Başkan Yardımcısı Erhan Usta, yoksulluk sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Usta, yerel seçimlere işaret ederek, “Emekliler zam bekliyor. Nisan ayından bu yana hiç zam almayan emekliler var, bu kadar yüksek enflasyon var. Hala 7 bin 500 lirayla bekleyen 8-10 milyon emekli var. onlar hakkında bir şeyler yapmak için.” dedi.

Döviz Korumalı Mevduat sisteminin ekonomiye önemli yükler getirdiğini belirten Usta, sadece üç kuruluş kapsamındaki Kamu-Özel İşbirliği (PPP) projelerine 3 yılda 673 milyar lira ödeme yapılacağını söyledi. Usta, “Burada bu işler devam etsin, ‘Hala emeklilere ve asgari ücretlilere güvenelim.’ dedi. “Bu işi sürdürmenin imkânı yok.” ifadelerini kullandı.

Hükümetin kurulmasından bu yana yaklaşık 5 ay geçtiğini ancak ülkenin sorunlarının çözümüne yönelik hiçbir şey yapılmadığını savunan Usta, “Meclis Genel Kurulu’nda boş boş bekliyoruz Sayın Başkan Yardımcısı. Uluslararası sözleşmeler alıyoruz.” . Biz bunları burada geçiyoruz. Bizim Genel Kurul’da yapacak bir işimiz yok. Biz asla yapmıyoruz.” “Bekleyen varsa buluşmadan da devam ederiz. Ama 5 ay oldu, siz bir şey göndermediniz. Bunları yapmazsak nasıl çözeceğiz?” dedi.

Ekonomideki sorunların sadece para politikasıyla çözülemeyeceğini, çözüm için yapısal reformların yapılması ve bütçede yapısal müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu belirten Usta, sebep olarak sadece depremi göstermenin de doğru olmadığını ifade etti. bütçe açığı için.

“Vergi ve KDV oranlarında yeni düzenleme yapılacak mı?”

GEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, hükümetin kalkınma ve bütçeyi rakamlardan ibaret gördüğünü, bunların toplumu nasıl etkilediğiyle ilgilenmediğini savundu.

Türkiye’de ekonomik, sosyolojik ve siyasi krizler derinleşiyor; Zenginlerin mutlu, işçi ve emeklilerin ise mutsuz olduğunu savunan Sayyiğit, “vicdansız ve adaletsiz bir bütçe hazırlandığını, savaşa ve israfa harcandığını” öne sürdü.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, 2024 yılında toplanacak vergilere bakıldığında bazı vergi türlerinde artış bazılarında ise azalma olduğunu açıkladı.

Kurumlar vergisi oranlarındaki artışa rağmen gelecek yıl bu tür vergilerin toplanacak vergiler içindeki payının azalacağına işaret eden Bakırlıoğlu, bu durumun açıklanması gerektiğini söyledi.

Bakırlıoğlu, 2024 yılında yurt içi katma değer vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payının azalacağına dikkat çekerek, “Vergi ve KDV oranlarında yeni düzenleme yapılacak mı?” sorusunu yöneltti.

Vergi harcamalarının azaltılması gerektiğine işaret eden Bakırlıoğlu, “2023’te toplamaktan vazgeçtiğimiz vergi miktarı 994 milyar lira, 2024’te ise 2 trilyon 210 milyar lira olacak. Vergi harcamaları azaltılmalı ki yük kalksın” Vatandaşların üzerindeki etkisi azalacak.” söz konusu.

Emeklilerin bütçedeki oranlarını yıllara göre sıralayan Bakırlıoğlu, “Dosya bazında 7.500 lira ve bunun altında maaş alan emeklilerimiz var. 2024 bütçesinden emeklilerimize ayrılan payın artması gerekirken, bu rakamın üzerinde maaş alan emeklilerimiz var. 2018 bütçesinde ayrılan payın bile gerisinde kaldı.” değerlendirmesini yaptı.

“Kamu personel rejiminde ciddi bir değişikliğe ihtiyaç var”

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, kamu istihdamının artmasının kamu hizmetlerinden memnuniyeti artırmadığına dikkat çekerek, TÜİK verilerine göre eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal güvenlik hizmetlerinden memnuniyetin azaldığını söyledi.

Kamu emek rejiminde önemli bir değişiklik yapılması gerektiğini savunan Özlale, memnuniyetsizliğin nedeninin araştırılarak çözüm getirilmesini istedi.

Eğitim ve adalet konusunda yapısal reformlara ve zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğunu belirten Özlale, “AK Parti milletvekilleri bu bütçede eğitim ve Ar-Ge’ye daha fazla yer verildiğini söylüyor. Ancak bize gönderilen tablolara göre bu da yer alacak. 2024 bütçesinde kamu harcamalarında.” “Ar-Ge ve eğitime ayrılan pay azaldı.” sözlerini kullandı.

Özlale, Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın nitelikli olduğunu, pozisyonunu sonuna kadar hak ettiğini düşündüğünü ve görüşlerine değer verdiğini vurguladı ancak Yılmaz, “Türkiye’nin düzenli göçe ihtiyacı var.” Sözlerine katılmadığını belirtti. Türkiye nüfusunun yalnızca üçte biri istihdam edilirken sistematik göç uygulamasının ülkede büyük sosyal çalkantılara yol açacağını savunan Özlale, “Türkiye’nin düzenli göç tartışması, ücretleri ve emeğin milli gelir içindeki payını daha da düşürecek ve eşitsizliği daha da artıracaktır. Gelir dağılımı.” dedi.

“Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi anlayışı devam ediyor”

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, parlamenter sistem döneminde yaşanan siyasi istikrarsızlık ve ardından gelen kurumsal yolsuzluk ve ekonomik çöküşün Türkiye’ye çok şey kaybettirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin siyasi istikrara yönelik önemli bir yol ve adım olduğunu belirten Kalaycı, “Türkiye özgüven kazandı, engellerinden kurtuldu. Daha doğru, uyumlu, hızlı ve etkin karar alma imkanları ve mekanizmaları Devlet yönetimi devreye girdi.” söz konusu.

Kalaycı, yeni sistem sayesinde Türkiye’nin daha önce maruz kaldığı dayatmalara, terör saldırılarına, ekonomik ve siyasi baskılara güçlü bir şekilde karşılık vererek oyunları bozduğunu vurgulayarak, “Türkiye bu dönemde dünya çapında mega projelere imza attı. Yerli ve milli üretimin artırılması, stratejik “Bu alanlarda dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla başlatılan milli teknoloji odaklı sanayi hamlesi sonuç vermeye başladı.” dedi.

Bütçeden yerel yönetimlere ayrılan paya işaret eden Kalaycı, “Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi anlayışı devam ediyor. Büyükşehir belediyeleri, diğer belediyeler ve il özel idarelerine ayrılan toplam kaynak 859,6 milyar liraya çıkarılarak, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi anlayışı devam ediyor. Bu kaynağın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) oranı 2024’te yüzde 100 olacak.” 2.1’e çıkıyor.” bilgisini paylaştı.

“Vatandaşlar ödedikleri prime göre emekli maaşı alıyor”

AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, 6 Şubat depreminde toplam 850 bin bağımsız alanın kullanılamaz hale geldiğini belirterek, bunun bazı Avrupa ülkelerinin toplu konut ve ticari alanlarından bile fazla olduğuna dikkat çekti. Kurt, “Memleketim ve seçim ilçem Adıyaman başta olmak üzere deprem bölgesindeki konut ve ticari binaların inşaatları hızla devam ediyor. 2024 bütçemizden afet konutlarının inşaat giderleri için çok önemli bir ödenek ayrıldı. Deprem bölgemize ayrılan ödenek bütçemizin yüzde 14,4’üdür.” “Şuna karşılık gelir.” gibi konuştu.

Yıl sonuna kadar istihdam artışının 900 bini aşmasını, işsizliğin azalmasını beklediklerini belirten Kurt, makroekonomik ve finansal istikrarın güçlendirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Ücret ve maaşların taban fiyata eşit kısmından vergi alınmayacak düzenlemenin uygulanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurt, “Ücretli ve emeklilerden tahsil edilmeyerek toplam 392,5 milyar lira vergi muaf tutuldu. ” söz konusu.

AK Partili Kurt, prim arttıkça emekli maaşının da arttığına dikkat çekerek, “Tüm emeklilere aylık 7 bin 500 lira emekli maaşı veriliyormuş gibi bir algı oluşuyor. Tıpkı emekli maaşı alan vatandaşlar olduğu gibi.” 30-40 bin liranın 20 bin lirasını alıyorlar, 10 bin lirasını da alıyorlar.” “7 bin 500 lira alanlar var, 7 bin 500 lira alanlar var. Vatandaşlar ödedikleri prime göre emekli maaşı alıyor.” sözlerini kullandı.

Milletvekilleri komisyonda görüş ve eleştirilerini dile getirmeye devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu